Banánový chlebíček s arašídovým máslem BEZ mouky, cukru a oleje




Co se banánu týče, řekla bych, že jsou jen dva typy lidí. Ti, u kterých banány vydrží sotva pár dní a ti, u kterých banány až zčernají, haha. Naše domácnost se rozhodně řadí k té první skupině lidí, takže je kumšt mít ty správně zralé (přezrálé) banány na banánový chlebíček. A jste-li ten druhý typ lidí, mám pro vás tip, jak přezrálé banány využít.

Tento recept vznikl takovým to "co dům dal", a světe div se, ono to fungovalo a dokonalý banánový chlebíček byl na světě. A zmínila jsem, že je bez mouky, bez přidaného cukru, bez oleje či másla? Nevěříte, tak vyzkoušejte, příprava zabere jen chviličku. Skvěle se hodí na snídani, svačinu a na domácí francouzské tousty (viz. TIP)

BANÁNOVÝ CHLEBÍČEK S ARAŠÍDOVÝM MÁSLEM (BEZ MOUKY, BEZ CUKRU, BEZ OLEJE) (10-12 ks)

Doba přípravy: 15 minut
Doba pečení: 40-45 minut

Suroviny:
  • 200g ovesných vloček rozemletých na mouku (já použila Emco Jemné vločky s vlákninou)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička skořice (volitelně)
  • 70g arašídového másla
  • 3 zralé banány (2 a půl rozmixovat/rozmačkat na pyré, polovinu nechat na ozdobu)
  • 2 vejce
  • 250g bílého jogurtu
Postup:
  1.  Všechny výše uvedené suroviny smícháme v těsto, které nalijeme do formy vyložené pečícím papírem (nebo olejem/máslem vymazané a jemnými vločkami/moukou vysypané).
  2.  Poklademe 1/2 banánu nakrájeného na kolečka.
  3.  Pečeme na 180°C 40-45 minut.
  4.  Chlebíček necháme chvíli vychladnou, vyndáme z formy a podáváme buď vlažný, nebo úplně vychladlý.
TIP: Zbyde-li vám pár plátků, můžete je obalit v rozšlehaném vejci s trochou mléka/smetany a skořice (já použila pouze bílek se skořicí) a opéct na trošce másla z obou stran do zlatava a máte skvělé domácí francouzské tousty, které můžete podávat s jogurtem/tvarohem/zakysanou smetanou/vyšlehanou smetanou a ovocem/kakaem/čokoládou/arašídovým máslem.


Doufám, že vám tento banánový chlebíček bude chutnat a pokud ano, napište mi do komentáře, za jak dlouho zmizl ze stolu, zda-li jste si z něj udělali francouzské tousty, a sdílejte fotku na Instagramu s použitím #podleBakingTraveler a označte mě @BakingTraveler.cz ať vidím, jak se vám chlebíček povedl :-)

S láskou, Vaše G. xx




Komentáře