Mrkvové cupcakes / Mrkvový dort
Mrkvový dortík - Mrkvový korpus, Mascarpone krém, vlastnoručně vyrobené fondánové mrkvičky |
Mrkvové cupcakes - Mrkvový korpus, Mascarpone krém, uši z marshmallow a zdobení, oči z oříšků v čokoládě, čumáček z fondánu |
Řeknu vám, lepší mrkvový korpus jsem nejedla! Ve všech receptech, které jsem našla na internetu a vyzkoušela, mi něco chybělo. Tak opět přišlo na řadu mé experimentování, haha, a byla jsem unešena, jak jedna ingredience dokáže něco "klasického", jako je mrkvový korpus povznést na vyšší úroveň. Za mě totální chuťová pecka!
Nebojte se té "tajné" suroviny, a rozhodně vyzkoušejte. Nebudete litovat! Z toho těsta můžete upéct jak cupcakes, tak i mrkvový dortík.
MRKVOVÉ CUPCAKES (12 ks) / MRKVOVÝ DORT (forma o průměru 22-24 cm)
Doba přípravy: 15-20 minut
Doba pečení: 20 / 45 minut
Suroviny:
Korpus (na 12 ks cupcakes, na dort všechny suroviny x2)
- 150g hladké mouky
- 100g cukru kystal
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička skořice
- 1/3 lžičky muškátového oříšku
- 1/2 lžičky soli
- 150g mrkve nastrouhané na jemno (cca 3 ks)
- 150g rozmixovaného (ve food procesoru) POMERANČE i s KŮROU (cca 1/2 ks)
- 2 vejce
- 100ml oleje
Krém (stejné množství na cupcakes i na dort)
- 200g mascarpone
- 200ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce cukru moučka
Postup:
Korpus
- V míse smícháme všechny sypké suroviny.
- Přidáme nastrouhanou mrkev, rozmixovaný pomeranč, vejce, olej a smícháme v těsto.
- Těsto rozdělíme do formy na cupcakes vyložené papírovými košíčky. (V případě dortu - těsto vlijeme do dortové formy, kde dno vyložíme pečícím papírem.)
- Pečeme na 180°C 18-20 minut. (V případě dortu pečeme 40-45 minut).
- Po upečení necháme vychladnout a dozdobíme. (Dort 1 či 2 krát prokrojíme a každou vrstvu potřeme krémem.)
Krém
- Smetanu s cukrem vyšleháme do tuha a zlehka vmícháme mascarpone.
Doufám, že vám tento mrkvový dort a cupcakes budou chutnat a pokud ano, napište mi do komentáře, jak moc vás "tajná" surovina v podobě pomeranče i s kůrou překvapila a jestli opravdu dodala mrkvovému korpusu ten správný říz. Vaše fotky sdílejte na Instagramu s použitím #podleBakingTraveler a označte mě @BakingTraveler.cz ať vidím, jak se vám koláč povedl :-)
S láskou, Vaše G. xx
Komentáře
Okomentovat