Mrkvové cupcakes / Mrkvový dort


Mrkvový dortík - Mrkvový korpus, Mascarpone krém, vlastnoručně vyrobené fondánové mrkvičky


Mrkvové cupcakes - Mrkvový korpus, Mascarpone krém, uši z marshmallow a zdobení, oči z oříšků v čokoládě,
čumáček z fondánu

Řeknu vám, lepší mrkvový korpus jsem nejedla! Ve všech receptech, které jsem našla na internetu a vyzkoušela, mi něco chybělo. Tak opět přišlo na řadu mé experimentování, haha, a byla jsem unešena, jak jedna ingredience dokáže něco "klasického", jako je mrkvový korpus povznést na vyšší úroveň. Za mě totální chuťová pecka!

Nebojte se té "tajné" suroviny, a rozhodně vyzkoušejte. Nebudete litovat! Z toho těsta můžete upéct jak cupcakes, tak i mrkvový dortík.

MRKVOVÉ CUPCAKES (12 ks)  / MRKVOVÝ DORT (forma o průměru 22-24 cm)

Doba přípravy: 15-20 minut
Doba pečení: 20 / 45 minut

Suroviny:

Korpus (na 12 ks cupcakes, na dort všechny suroviny x2)
  • 150g hladké mouky
  • 100g cukru kystal
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • 1/3 lžičky muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky soli
  • 150g mrkve nastrouhané na jemno (cca 3 ks)
  • 150g rozmixovaného (ve food procesoru) POMERANČE i s KŮROU (cca 1/2 ks)
  • 2 vejce
  • 100ml oleje
Krém (stejné množství na cupcakes i na dort)
  • 200g mascarpone
  • 200ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce cukru moučka
Postup:

Korpus
  1.  V míse smícháme všechny sypké suroviny.
  2.  Přidáme nastrouhanou mrkev, rozmixovaný pomeranč, vejce, olej a smícháme v těsto.
  3.  Těsto rozdělíme do formy na cupcakes vyložené papírovými košíčky. (V případě dortu - těsto vlijeme do dortové formy, kde dno vyložíme pečícím papírem.)
  4.  Pečeme na 180°C 18-20 minut. (V případě dortu pečeme 40-45 minut).
  5.  Po upečení necháme vychladnout a dozdobíme. (Dort 1 či 2 krát prokrojíme a každou vrstvu potřeme krémem.)
Krém
  1. Smetanu s cukrem vyšleháme do tuha a zlehka vmícháme mascarpone.



Doufám, že vám tento mrkvový dort a cupcakes budou chutnat a pokud ano, napište mi do komentáře, jak moc vás "tajná" surovina v podobě pomeranče i s kůrou překvapila a jestli opravdu dodala mrkvovému korpusu ten správný říz. Vaše fotky sdílejte na Instagramu s použitím #podleBakingTraveler a označte mě @BakingTraveler.cz ať vidím, jak se vám koláč povedl :-)

S láskou, Vaše G. xx



Komentáře