Citronový koláč




Křupavý korpus, krémová citronová náplň a na jazyku se rozplývající sníh, ach, to je něco pro mě. Jste taky milovníky citronových "sladkostí"? Pokud ano, rozhodně si připravte tento super citronový koláč, který se u vás doma stane hitem.

Zůstaly-li vám žloutky z přípravy makronek, pusinek, nebo Švýcarského/Italského máslového krému, tenhle koláč je skvělá šance, jak zbylé žloutky využít!

Ač to na první pohled nemusí vypadat, příprava je jednoduchá a zabere vám sotva hodinku.

CITRONOVÝ KOLÁČ (koláčová forma, 10-12 kousků)

Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 30 minut

Suroviny:

Korpus
  • 180g hladké mouky
  • 110g studeného másla
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce studené vody
  • Špetka soli
Náplň
  • 5 žloutků
  • 2 celá vejce
  • 110ml citronové šťávy (cca 4 citrony)
  • kůra ze 2 citronů
  • 110g cukru krystal
  • 60g studeného másla
  • 250g tvarohu ve vaničce
  • 100ml smetany ke šlehání
Sníh
  • 1 bílek (viz. TIP)
  • 30g cukru krystal 

Postup:

Korpus
  1.  Mouku, máslo a sůl dáme do "food procesoru" (nádoba se sekacím nožem) a pulzováním smícháme do podoby drobenky. (Kdo food procesor nemá, těsto lze zpracovat i ručně v míse)
  2.  Přidáme žloutek a vodu ve food procesoru (ručně) a zpracujeme v těsto.
  3.  Vzniklé těsto natlačíme do koláčové formy, dno párkrát propícháme vidličkou a dáme do lednice na 10 minut odpočinout.
  4.  Poté pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C 15 minut.
Náplň
  1.  Do kovové mísy dáme žloutky, vejce, citronovou šťávu, kůru a cukr, které společně mícháme nad parou (na sporák umístíme hrnec s tolika vody, aby se dno mísy nedotýkalo vody) do zhoustnutí (cca 10 minut).
  2.  Mísu odstavíme na pracovní plochu a do citronového krému ručně zašleháme na kousky nakrájené máslo a necháme vychladnout.
  3.  Přidáme tvaroh a smetanu, zamícháme a vlijeme na upečený korpus.
  4.  Takto připravený koláč pečeme na 180°C 30 minut, poté vytáhneme z trouby a necháme zchladnout.
Sníh
  1. Bílek ušleháme do polotuha, přidáme cukr a vyšleháme do tuha.
  2. Sněhem ozdobíme zchladlý koláč a opálíme ho opalovací pistolí (nebo vložíme na pár minut pod gril).
TIP: Chcete-li koláč dozdobit sněhem pouze lehce, použijte 1 bílek. Chcete-li vytvořit ze sněhu na koláči "čepici" použijte 3 bílky a 90g cukru krystal.

TIP2: Ze zbylých bílků můžete upéct pusinky (váha bílku + jednou tolik cukru krystal /př. 20g bílků + 40g curku/ ), nebo makronky.



Doufám, že vám tento citronový koláč bude chutnat a pokud ano, napište mi do komentáře, za jak dlouho zmizl ze stolu a zda-li jste koláč dozdobili sněhem pouze lehce, nebo udělali pořádnou sněhovou "čepici". Vaše fotky sdílejte na Instagramu s použitím #podleBakingTraveler a označte mě @BakingTraveler.cz ať vidím, jak se vám koláč povedl :-)

S láskou, Vaše G. xx





Komentáře