Citronový koláč
Křupavý korpus, krémová citronová náplň a na jazyku se rozplývající sníh, ach, to je něco pro mě. Jste taky milovníky citronových "sladkostí"? Pokud ano, rozhodně si připravte tento super citronový koláč, který se u vás doma stane hitem.
Zůstaly-li vám žloutky z přípravy makronek, pusinek, nebo Švýcarského/Italského máslového krému, tenhle koláč je skvělá šance, jak zbylé žloutky využít!
Ač to na první pohled nemusí vypadat, příprava je jednoduchá a zabere vám sotva hodinku.
CITRONOVÝ KOLÁČ (koláčová forma, 10-12 kousků)
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 30 minut
Suroviny:
Korpus
- 180g hladké mouky
- 110g studeného másla
- 1 žloutek
- 1 lžíce studené vody
- Špetka soli
Náplň
- 5 žloutků
- 2 celá vejce
- 110ml citronové šťávy (cca 4 citrony)
- kůra ze 2 citronů
- 110g cukru krystal
- 60g studeného másla
- 250g tvarohu ve vaničce
- 100ml smetany ke šlehání
Sníh
- 1 bílek (viz. TIP)
- 30g cukru krystal
Postup:
Korpus
- Mouku, máslo a sůl dáme do "food procesoru" (nádoba se sekacím nožem) a pulzováním smícháme do podoby drobenky. (Kdo food procesor nemá, těsto lze zpracovat i ručně v míse)
- Přidáme žloutek a vodu ve food procesoru (ručně) a zpracujeme v těsto.
- Vzniklé těsto natlačíme do koláčové formy, dno párkrát propícháme vidličkou a dáme do lednice na 10 minut odpočinout.
- Poté pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C 15 minut.
Náplň
- Do kovové mísy dáme žloutky, vejce, citronovou šťávu, kůru a cukr, které společně mícháme nad parou (na sporák umístíme hrnec s tolika vody, aby se dno mísy nedotýkalo vody) do zhoustnutí (cca 10 minut).
- Mísu odstavíme na pracovní plochu a do citronového krému ručně zašleháme na kousky nakrájené máslo a necháme vychladnout.
- Přidáme tvaroh a smetanu, zamícháme a vlijeme na upečený korpus.
- Takto připravený koláč pečeme na 180°C 30 minut, poté vytáhneme z trouby a necháme zchladnout.
Sníh
- Bílek ušleháme do polotuha, přidáme cukr a vyšleháme do tuha.
- Sněhem ozdobíme zchladlý koláč a opálíme ho opalovací pistolí (nebo vložíme na pár minut pod gril).
TIP: Chcete-li koláč dozdobit sněhem pouze lehce, použijte 1 bílek. Chcete-li vytvořit ze sněhu na koláči "čepici" použijte 3 bílky a 90g cukru krystal.
TIP2: Ze zbylých bílků můžete upéct pusinky (váha bílku + jednou tolik cukru krystal /př. 20g bílků + 40g curku/ ), nebo makronky.
Doufám, že vám tento citronový koláč bude chutnat a pokud ano, napište mi do komentáře, za jak dlouho zmizl ze stolu a zda-li jste koláč dozdobili sněhem pouze lehce, nebo udělali pořádnou sněhovou "čepici". Vaše fotky sdílejte na Instagramu s použitím #podleBakingTraveler a označte mě @BakingTraveler.cz ať vidím, jak se vám koláč povedl :-)
S láskou, Vaše G. xx
Komentáře
Okomentovat